Vandaag vóór 15.00 besteld, dezelfde dag verzonden - Gratis verzending vanaf €100,-

De ultieme rookhout gids

De ultieme BBQ-smaak bevat de perfecte balans tussen het vlees, de kruiden en natuurlijk die karakteristieke smaak van rookhout! Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste hoeveelheid rooksmaak aan je vlees geeft, en welk soort rookhout kies je voor welk gerecht? In deze gids geven wij antwoord op beide vragen, zodat jij optimaal voorbereid bent voor jouw volgende grill-sessie.

 

 Chips versus chunks

De eerste keuze die je moet maken als het gaat om rookhout, is welk formaat je wilt hanteren. In de basis heb je de keuze uit twee formaten, namelijk chips (snippers) of chunks (brokken). Wanneer je een groter formaat smoker hebt zou je ook nog kunnen kiezen om complete blokken haardhout te gebruiken, maar voor de meeste thuis-smokers wordt dit al snel teveel van het goede.

Chips bestaan uit houtsnippers en -schaafsels die snel rook afgeven, maar door het kleinere formaat ook sneller opbranden. Door deze eigenschappen zijn chips bij uitstek geschikt voor recepten met een kortere bereidingstijd, of wanneer je een zwaardere rooksmaak te overweldigend vindt. Door chips te gebruiken geef je dan wel de echte BBQ-touch aan je vlees, zonder het risico dat de rooksmaak de overhand krijgt. 

Op het internet lees je nog weleens de tip om houtsnippers eerst te weken in water om zo de rookontwikkeling en brandduur te verlengen. Wij hebben deze tip uiteraard ook geprobeerd, en onze ervaring is dat er geen groot verschil bestaat tussen natte of droge houtsnippers. Wij zouden, wanneer je de brandduur van jouw snippers wil verlengen, eerder aanraden om een smokerbox of rookbuis (zoals deze van Napoleon) te gebruiken. Hiermee kun je jouw chunks beschermen tegen het directe vuur van de kolen, waardoor ze minder snel opbranden. 

Chunks zijn grote brokken hout, ongeveer ter grootte van je vuist. Door het grotere formaat duurt het iets langer om de rookontwikkeling op gang te krijgen, maar hierdoor blijven ze daarna een stuk langer branden. Het is niet nodig om chunks vooraf in water te weken. Je legt de chunks rechtstreeks tussen je kolen of briketten, waarna de rookontwikkeling vanzelf op gang komt.

Voor gerechten met een langere bereidingstijd, zoals ribs of pulled pork, gebruiken wij het liefste chunks. Het formaat, in combinatie met de lage temperatuur van de barbecue, zorgt ervoor dat het hout langzaam brandt en voor langere tijd rook afgeeft aan het vlees. Dit zorgt voor de karakteristieke "smoke-ring", een teken dat het vlees goed is bereid.

 

 Welke houtsoort kan ik het beste gebruiken?

Jouw gerecht krijgt de beste rooksmaak wanneer je het vlees voor langere tijd blootstelt aan rook. Daarom zie je dat er vaak gebruik wordt gemaakt van zwaardere soorten hout, zoals hardhout, die langzamer branden. Hierbij geldt de vuistregel: "hoe zwaarder het hout, hoe zwaarder de smaak".

Gebruik bij voorkeur geen zachthout of ander hout dat veel hars bevat. De verbrandde hars zorgt voor een vieze smaak van je vlees, kan je barbecue beschadigen en is bovendien ongezond. 

Er is een grote verscheidenheid aan houtsoorten die geschikt zijn om als rookhout te gebruiken, met ieder hun unieke smaak. Net als dat het belangrijk is om de wijn te kiezen die past bij het gerecht, geldt dit ook voor rookhout. Zoals hiervoor aangegeven zorgt zwaarder hout over het algemeen voor een zwaardere rooksmaak. Om te voorkomen dat jouw gerechten met een lichtere smaak, zoals kip en vis, overweldigd worden door een té intense rooksmaak, hebben wij een indeling gemaakt in 3 categorieën: licht, medium en zwaar.

Licht

In deze categorie vallen houtsoorten zoals essenhout en het hout van de meeste fruitbomen. Deze houtsoorten zorgen voor een milde rooksmaak, vaak gepaard met zoete of fruitige tonen. Deze houtsoorten komen het best tot hun recht bij lichtere gerechten, zoals vis of gevogelte.

Medium

 Houtsoorten in deze categorie zijn geschikt voor bijna alle low-and-slow bereidingen, denk hierbij aan gerechten met lam, rund- of varkensvlees. Beukenhout en eikenhout zijn houtsoorten die veel gebruikt worden en vanwege hun neutrale smaakprofiel geschikt zijn voor diverse vleessoorten.

Zwaar

Hickory is een houtsoort die onder deze categorie valt. Dit is een Amerikaanse houtsoort die net een wat zwaardere en indringende rooksmaak geeft dan bijvoorbeeld eikenhout en komt goed tot zijn recht bij de meeste rund- en varkensgerechten. Voor het echte zware werk komen we uit bij Mesquitehout, hét hout wat gebruikt wordt in de originele Texas barbecue voor de bereiding van brisket. Wil je voor die echte authentieke smaak gaan bij jouw brisketbereiding dan kies je voor deze houtsoort. Voor de meeste andere gerechten zal mesquite waarschijnlijk echter te heftig zijn.

Tot slot

De hierboven beschreven voorbeelden zijn pas het topje van de ijsberg, gezien er natuurlijk nog veel meer houtsoorten zijn die je kunt gebruiken als rookhout. Wanneer je daarbij de vuistregel hierboven in het achterhoofd houdt, kun je naar hartenlust experimenteren om jouw ideale smaak te creëren.

Nog één laatste tip: gebruik niet té veel. Zelfs als je bovenstaande richtlijnen aanhoudt kan een te grote hoeveelheid rookhout ervoor zorgen dat de rest van de smaken niet meer goed tot hun recht komen. Begin daarom eerst met één chunk, en voeg bij een volgende bereiding steeds iets meer toe tot je de juiste balans hebt gevonden.

 

Koop jouw rookhout direct bij 

Aan de hand van deze gids kun je hopelijk nu zelf je weg vinden in de wondere wereld van rookhout. Ga direct zelf aan de slag met de ruime keuze uit chips & chunks in onze shop!